Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Akadálypálya – nem csak – mozgássérült emberek számára (LETÖLTHETŐ TERVEKKEL)

Hazánkban egyedülálló mobil akadály pályát hozott létre a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK). Az akadálypálya célja elsősorban a kerekesszéket és egyéb segédeszközt használó mozgássérült emberek képességének felmérése, fejlesztése, de kitűnően alkalmas közvélemény formálására is. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy egy olyan eszközt fejlesztettünk ki külföldi példák alapján, amelynek számos területen van szerepe: használhatják a tanintézmények, a kórházak, segít a segédeszközök helyes használatának elsajátításában és nem utolsó sorban az egészséges emberek is kipróbálhatják, milyen nehézségekkel kell nap mint nap találkozniuk a mozgássérült embereknek.”- mondta Nagy Bendegúz rehabilitációs mérnők, tapasztalati szakértő, az akadálypálya tervezője és kivitelezője.

A Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja által létrehozott Guruló műhelyhálózat szakemberei újabb, 6 hónapja kezdődött fejlesztés befejezéséhez érkeztek. A mozgássérült emberek kerekesszék-használói képességeinek felméréséhez használható akadálypálya ötlete kb. 1 éve merült fel kanadai és hollandiai képességfelmérő és képző pályák alapján. Kollégáinknak egy írországi konferencián lehetősége nyílt a kanadai szakemberek által vezetett képzésen rész venni.

A külföldön megvalósított pályák elemeit számos, a hazai viszonyokat jobban modellező elemmel egészítették ki. Például a különböző szögekben megközelíthető villamossín, és a szabványnál meredekebb emelkedők.

A fejlesztés célja, hogy a mozgássérült emberek és szakemberek számára – a méretvételező szék után – objektív mérőeszköz segítségével lehessen felmérni a segédeszköz használó emberek tudását, képességét. Az akadálypálya további célja, hogy a mozgásszervi fejlesztést tanító intézmények, valamint kórházak dolgozói számára egy olyan eszközt biztosítsanak, mellyel a tanpályaként is szolgáló elemekkel a kerekesszék használat technikáinak megtanítása is könnyebb.

Az akadálypályán megszerezhető tudás mind a mozgássérült embereknek, mind a segédeszközökkel mindennap találkozó szakemberek számára fontos. Előbbiek számára a biztonságosabb segédeszköz-használathoz, utóbbiaknak pedig a különböző típusú gyógyászati segédeszközök megismeréséhez és kezelhetőségéhez jelent elengedhetetlen tapasztalatot.

A diagnózis és a segédeszköz típusa meghatározza a mozgássérült ember képességeit különböző közlekedési szituációkban. Ezeket a képességeket lehet fejleszteni. Az objektív mérés érdekében a szakemberek külön adatlapot dolgoztak ki a segédeszköz használat módjainak dokumentálására.

Az akadálypálya 9 db. mobil elemből áll össze, amelyeket számos különböző módon lehet összeállítani és igény szerint további elemekkel is bővíthető. Az egységek könnyen mozgathatóak, egymásra és egymás mellé helyezhetőek, ezáltal egy 2x2 méteres helyen elférnek – akár egy terem sarkában is.

Az Európai Unió által támogatott fejlesztés részét képezi a TÁMOP 1.4.2 projektnek, amelyből kevesebb mint 2 millió forintot fordítottak erre a fejlesztésre. A szakemberek igény szerint a felmérésről és a pálya használatáról képzést is tartanak.

Melléklet: