Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Kerekesszékkel a páston

Vívásban Magyarország kiemelkedő paralimpiai eredményekkel büszkélkedhet. A világbajnok és többszörös Európa-bajnok Krajnyák Zsuzsanna a 2012-es londoni paralimpián két ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A többszörös Európa-bajnok és négyszeres paralimpiai ezüstérmes Dani Gyöngyi pedig az első olyan női paralimpikon, aki a nyári után a téli paralimpiára is megszerezte a kvalifikációt. Az idén Szocsiban zajló téli olimpián végül áldott állapota miatt nem vett részt.

A kerekesszékes vívásnál a széket egy szerkezethez rögzítik, ennek ellenére a vívó szabadon mozoghat, és az események ugyanolyan pergők, mint a hagyományos vívásban. Kerekesszékes sportolók, amputáltak, központi idegrendszer és gerincsérült emberek bizonyíthatják fürgeségüket, ügyességüket ebben a nemes sportágban.

A miskolci Guruló műhely tíz darab gyakorló (versenyeken nem használt) vívó szék elkészítésére kapott megbízást. Ezeket a speciális szerkezeteket a nagy igénybevétel miatt tartóssá, ellenállóvá kell tenni, ezért a gyártásnál külön figyelmet fordítottak a megfelelő anyagok kiválasztására. Valamennyi szék kézzel készült, a nemzetközi előírások alapján.

A jobb- és balkezes sportolók egyaránt tudják használni, mert a kapaszkodó átfordítható. A vázszerkezet elkészítése után a kárpitos munkákat már a budapesti Guruló Műhelyben fejezték be. Három vívó szakosztályban szolgálják majd az edzést, amely a győzelem elengedhetetlen feltétele.