Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Guruló.hu

Miskolc

Tovább a készleten lévő eszközökhöz

Az ország második legnagyobb településén 2010. november 17-én került sor a Guruló műhely átadására. A város központjától északra található akadálymentes Business Centerben kapott helyet a program 4. műhelye. A 9,5 Mft-ból felújított, 140 nm-es helyiséget szintén felszerelték a kerekesszékek átalakításához, adaptálásához szükséges eszközökkel, szerszámokkal.

Az elsősorban mozgássérült-, valamint segédeszközt használó emberek számára létrehozott műhelyben a projektgazda Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja 6 főt alkalmaz: a műhelyvezető mellett 3 fő megváltozott munkaképességű műszerész, valamint 1 fő mozgásterapeuta dolgozik. Munkájukat mozgásszervi szakorvos segíti.

A Miskolc Megyei Jogú Város Egészségügyi, Családvédelmi és Foglalkoztatáspolitikai főosztályának vezetője, Jirkovszkyné Szép Mária köszöntőjét a Tetemvári Református Gyülekezet vezetője, Fehér Norbert áldása követte. Az átadást jelképező szalagot Kogon Mihállyal (MEREK igazgató) a program szakmai vezetőjével közösen az Osztályvezető asszony vágta át.

A műhelymegnyitót követő konferenciára a Megyei könyvtárban került sor. A szakmai rendezvényt Bartal Attila projektvezető köszöntője nyitotta meg közel 60 fős hallgatóság előtt.

Az első előadó a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány eredményeit mutatta be. Szentkatolnai Miklós a fogyatékos emberek érdekében tett fejlesztésekről beszélt, valamint a különböző pályázatokon keresztül kiosztott támogatások eredményes felhasználásáról.

A Guruló programot Kogon Mihály ismertette, amelyet Steinberg Johanna képzési referens előadása követett a programban résztvevők dániai tanulmányútjáról.

A Közép-Dániai Régió Szociális Fejlesztésekért Felelős Igazgatója, Kaj Vestergaard-Nielsen, mint a Guruló program dániai partnere a dán ellátórendszerről tartott előadást.

Földessy Judit a Miskolci Családsegítő Központ igazgatója a város szociális szolgáltatásairól és azok kihasználtságáról beszélt a szakmai közönség előtt. Előadásában külön kitért a fogyatékos emberek számára adott támogatásokra.

Dr. Szabó Gyula forgalmazási szakértő gyakorlati példákon keresztül szemléltette a Támop 1.4.2 projekt keretén belül eddig átalakított segédeszközöket.

A segédeszköz műhelyek kialakítása mellett a program másik célkitűzése a fogyatékos emberekkel foglalkozó civil szervezetek összefogásának elősegítése egy hatékonyabb érdekképviselet kialakítása érdekében. A műhelyátadót követő napon kezdődött a régióban működő civil szervezetek számára a hálózatépítő tréning, amelyen a MEOSZ helyi szervezetei és más civil szervezetek is részt vettek.