Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Guruló.hu

Nyíregyháza

Tovább a készleten lévő eszközökhöz

2010. december 14-én hivatalosan is megnyitotta kapuit a 6. Guruló műhely Nyíregyházán. Az irodából műhellyé átalakított helyiség 3 műszerész mellett félállású mozgásterapeutának nyújt munkalehetőséget. Munkájukat egy mozgásszervi orvos segíti és a műhely vezetője irányítja. A 140 m2-es helyiség átalakításánál fontos szempont volt az akadálymentes környezet kialakítása: az épületbe való bejutás és a belső terek közötti közlekedés biztosítása a műhely működésének alapfeltétele. A 12 MFt összköltségű felújításból megújult a konyha és új, akadálymentes vizsgáló helyiséget, valamint mosdót alakítottak ki.

Halkóné dr. Rudolf Éva alpolgármester méltató szavaival kezdődött az ünnepélyes megnyitó, amelyet Kogon Mihály MEREK igazgató és Szabó Sándor műhelyvezető köszöntői követtek. Az egyházi áldások után alpolgármester asszony hivatalosan is megnyitotta a műhelyt a szalag átvágásával.

A résztvevők a sajtó képviselőivel együtt bejárták a területet, valamint röviden tájékozódtak a műhelyben kezdődő munkafolyamatokról.

A megnyitót követő konferenciát Bartal Attila projektvezető nyitotta meg. A Centrál Hotelben megrendezett szakmai délutánon közel 50 fő vett részt, többségük a régió fogyatékos emberekkel foglalkozó szervezeteitől és a helyi önkormányzattól érkeztek.

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány fejlesztéseit Páter Tünde és Simonics Benjamin mutatták be. A Közalapítvány számos programon keresztül támogatja az akadálymentes környezet kialakítását, és a fogyatékos emberek társadalmi integrációját.

A MEREK igazgatója, valamint a program szakmai vezetője, Kogon Mihály a TÁMOP program eddig elért eredményeit és céljait ismertette. Kiemelte, hogy a 7 műhely megnyitásával teljesül egy nagyon fontos pályázati cél, ugyanakkor a lényegi munka, a műhelyek megismertetése még hátra van.

Nyíregyháza megyei jogú város szociális szolgáltatásairól Kemenes Erika számolt be. A szociális osztály vezetője előadásában a fogyatékos emberek érdekében tette erőfeszítéseket emelte ki.

A helyi fogyatékos emberek foglalkoztatását elősegítő civil szervezetek eddig munkáss&a

acute;gáról Varjú Tamás szociológus beszélt a Revita Alapítvány képviseletében.

A rövid szakmai konferenciát állófogadás követte.