Szociális szolgáltatások fejlesztése támogató technológiai eszközök biztosításával
a házi gondozás területén (TIOP-3.3.2-12/1-2013-0001)

English verrsion

Gyengénlátóknak  

Szolgáltatások igénybevétele

Az ország összes területén működő műhely a Mozgáskorlátozott emberek foglalkoztatását, önálló életvitelét segítő eszközfejlesztő műhely és szolgáltatási hálózat (TÁMOP 1.4.2-07/1-2008-0001) című Európai Uniós pályázat finanszírozásával jött létre.

A projekt keretén belül egy műhelyhálózatot hoztunk létre. 2010 decemberéig az ország 7 régiójában megnyitották kapukat a Guruló műhelyek (Budapest, Székesfehérvár, Kaposvár, Mórahalom, Miskolc, Nyíregyház, valamint Szombathely).

A műhelyek szolgáltatásai:

A műhelyek fő tevékenysége a mozgássérült emberek által használt segéd- illetve sporteszközök javítása, és személyre szabott átalakítása.
Javítás esetében a korábban nem, vagy csak korlátozottan használható eszköz újra használhatóvá válik. A műhelyek javítási tevékenysége két típusba sorolható: egyszerű, illetve összetett javítás. Egyszerű javítás esetén a probléma aznap orvosolható, azaz az ügyfélnek nem szükséges a műhelyben hagynia az eszközét. Összetett javítás esetén a munka több napot vesz igénybe, így a javítandó eszközt a műhelynek át kell vennie megőrzésre. Ekkor ügyfeleink a műhelytől csereeszközt igényelhetnek a javítás idejére.

A segédeszköz átalakítása során az eszközt a használója igényeihez igazítjuk. Az átalakításban közreműködik a műhely mozgásterapeutája, végigkíséri a segédeszközök, illetve életvitelt segítő eszközök átalakításának folyamatát az igényfelméréstől az eszközátadásig. Az eszközt és az ügyfelet a mozgásterapeuta (szükség esetén a mozgásszervi szakorvossal együtt) az FNO módszerrel felméri, majd a műhelyvezetővel közösen készítenek egy átalakítási javaslatot. A javaslatot egyeztetik az ügyféllel, és a végleges átalakítási terv hármójuk közös véleménye alapján születik meg. Az átalakítás során több próba is szükséges az eszköz végleges átadása előtt.

A mozgásterapeuta az FNO felmérés folyamán az ügyfél eszköz-használattal kapcsolatos mindennapi tevékenységi funkcióit, fizikai/mozgásállapotát, főbb életterületeinek akadálymentesítettségét vizsgálja. Az átalakítást a próbafolyamat alatt, amíg az ügyfél számára a kényelmes, jól használható eszköz el nem készül, szakmailag koordinálja. A végleges átadás előtt segít betanítani a segédeszköz használatát (az átalakítás gyakran módosítja a már begyakorolt használatot, az új eszköz néha idegen, meg kell szokni kezelését). Az átadást követően bármikor lehet a mozgásterapeutánál jelentkezni, ha valami miatt a használat még problémát okoz. Fél évvel az átadás után a mozgásterapeuta egy felülvizsgálatra hívja vissza a felhasználót, ahol az átalakítás hatékonyságának vizsgálata mellett a műhelyben műszaki átvizsgálás is történik.

A műhely szolgáltatásai közé tartozik a segédeszközök átvizsgálása, az esetleges láthatatlan problémák feltérképezése, erről az ügyfél tájékoztatása, és megoldási lehetőségek felkínálása.

A segédeszköz tisztítása, fertőtlenítése is a műhelyek szolgáltatásai közé tartozik. A mindennapi használat során különböző szennyeződések kerülnek az eszközre, a kerekekbe, küllőkbe, melyek nehezítik a könnyű használhatóságot, azonban tisztítással könnyen orvosolhatóak.

Személyre szabott tanácsadás várja az ügyfeleket arra vonatkozóan, hogy milyen típusú, nagyságú, felszereltségű segédeszközre van szüksége, illetve a meglévő segédeszközén milyen átalakítások segítenék életminősége javulását. Antidecubitus párnákkal kapcsolatos ismertetőket hallhat, az ügyfél számára legmegfelelőbb munkahelyi körülményekre vonatkozó tanácsadásban vehet részt (pl.: ülőhelyzet, pihenőidő), illetve tájékoztatást kaphat az általa igénybe vehető, az önellátást segítő eszközökről (fürdető szék, kapaszkodó, stb.).

A műhelyek a fenti szolgáltatások mellett segéd és sporteszköz készletükből rövidebb vagy hosszabb időre kölcsönöznek is eszközöket.